Évente mintegy 150 építészt látunk vendégül pécsi irodánkban szakmai továbbképzésünkön. A 2022. szeptember 9-ei szakmai nyílt napunkon a Fejér Megyei Építész Kamara 41 tagja látogatott el hozzánk. Az idei évre tervezett 5 építész nyílt napból ez a harmadik volt a sorban, amelynek szakmai színvonalát az akkreditációs testület 3 kreditponttal ismert el.

A szakmai napon olyan aktuális témákat feszegettünk, mint az energetika és a lehető legmagasabb lakókomfort kérdései. A tulajdonosi kör képviseletében Gódi Attila ügyvezető igazgató nyitotta meg a rendezvényt, amelyet dr. Kondor Tamás a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar dékánhelyettesének előadása követett. Az előadás során tágabb kitekintést kaptunk a szolár és épületgépészet témakörébe, és előadótársával Juhász Hajnalkával együtt bemutatták a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi versenyen négy díjat elnyert versenyépületüket. A délelőtt során Takaró Gábor a Terrán Kft. alkalmazástechnikai vezetője – okleveles építészmérnök – az elméleti alapok további részleteibe adott mélyebb betekintést a gyakorlati rész megkezdése előtt megalapozva azt. A gyakorlati képzés a szoláriparban egyedülálló és számos díjat elnyert Terrán Generon gyár megtekintésével kezdődött, amelynek során érdekes műhelytitkokba avattuk be a résztvevőket.

A gyárlátogatást követően a délután teljes egészében a gyakorlaté volt. A délutáni bemutatókat országszerte ismert és elismert mesteroklevéllel rendelkező ács- és tetőfedő mestereink tartották, akik több évtized tudását és tapasztalatát sűrítették be egy tartalmas délutáni előadássorozatba, ahol sok napnyi építés helyszíni gyakorlat során megszerezhető mesterfogásokat igyekeztek átadni építész vendégeink számára, hogy később ezek segítségükre legyenek a tervezési munkálatok során.

A napot ezt követően az első Terrán Generonnal fedett közintézményénél zártuk, ahol a résztvevők beépítve, működés közben, közelről is megtekinthették egyedülálló napelemes tetőrendszerünket. A Viczencz Ottó által tervezett bólyi óvodára 2020-ban került fel 20 kWp rendszerméretű Terrán Generon, amely azért is igazán érdekes, mert az intézmény teljes energiaellátását megújuló energiaforrásból fedezik napenergia és termálvíz révén, amely hazánkban szintén ritkaságnak számít.

A nap zárása során lehetőséget adtunk a kötöttségek nélküli gondolat és tudásmegosztásra is, hiszen ez elengedhetetlen eleme minden szakmai napnak, és fontos része a megszerzett ismeretek leülepedésének.