Kedvezményezett és konzurciumvezető: Terrán Kft.
Kedvezményezett: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Projekt azonosító: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00242
Projekt címe: Terrán Generon napelemes tetőcserép átfogó teljesítmény fejlesztése és új termékváltozatok készítése.

A projekt a Terrán tetőcserépbe integrált napelemmoduljainak továbbfejlesztését és a termékpaletta bővítését, összességében pedig a versenyképesség fenntartását és termékek szélesebb körű alkalmazhatóságát, valamint a vevői igények szélesebb körű lefedését célozzák. A projekt ezt egyrészt a meglévő termékek üzemi paramétereinek javításával, másrészt új, a piacon eddig nem jelenlevő termékek bevezetésével kívánja elérni.

A meglévő termékek paramétereinek javítását a modulok optimalizálásával tervezzük elérni. Ehhez felmérjük a jelenlegi modularchitektúra gyenge pontjait és a továbbfejlesztési lehetőségeit. Ennek keretében egyrészt feltérképezzük a piacon elérhető és a közeljövőben elérhetővé váló napelemcellákat, másrészt felülvizsgáljuk a modul elektromos kialakítását (cellák száma, vezetékezés, csatlakozások). Így a lehetőség szerint jobb hatásfokú cellák alkalmazásával és a modulon belüli veszteségek csökkentésével magasabb hatásfokú modulok érhetők el. Emellett megvizsgáljuk a modulok üzemi hőmérsékletének csökkentési lehetőségeit is, mivel az üzemi hőmérséklet növekedése esetén csökken a napelem teljesítménye, ezért alacsonyabb üzemi hőmérséklet esetén több energiát képes leadni ha kevésbé melegszik. A termikus optimalizációt termikus modellezés és szimulációk segítségével végezzük. Továbbá tervezzük a modulok mechanikai stabilitásának növelését a tetőcserépként felhasznált beton alapanyag és a ragasztási technológia vizsgálatával és optimalizálásával.

A termékpaletta bővítése terén az eddigi fekete napelemszín helyett tervezzük bevezetni a terrakotta színű napelemes tetőcserepeket, amelyek szélesebb vevőkör igényeit elégítik ki, és bővítik a termék lehetséges felhasználásait. Ezt egy eltérő színű antireflexiós réteggel ellátott napelemcellákból felépülő modulból szeretnénk elérni.

A projekt legnagyobb újítását egy újfajta, modulonkénti mikroinverterrel ellátott okos napelemes tetőcserép jelenti. Ennek az újszerű megoldásnak a lényege, hogy a rendszer egyrészt tetszőlegesen bővíthető utólagosan is, így jelentősen nagyobb rugalmasságot biztosít a rendszerméret és bővítés terén, másrészt pedig egy modul meghibásodása esetén nem a teljes rendszer energiatermelése szűnik meg, mint a hagyományos hosszú sztringes rendszeres esetén, hanem az adott modul meghibásodása nem érinti a többi modul energiatermelését, a meghibásodott modul pedig a következő ütemezett karbantartásnál kicserélhető. Emellett a modul képes a saját üzemelését felügyelni, és az üzemzavarokat valamint az állapotát egy vezérlőközpont felé továbbítani. Ennek az új megoldásnak kidolgozzuk a koncepcióját és specifikációját, megtervezzük a modul felépítését és a szükséges elektronikáját, valamint elkésztjük a technológia demonstrátor szintű prototípusát, megkezdjük a koncepció üzemi viselkedésének és alkalmazhatóságának vizsgálatát.

Támogatási összeg: 422.478.885 Ft.
Támogatás mértéke: 51,04%

A projekt költségvetése: 827.772.945 Ft
Tervezett befejezés: 2023.11.01