Mindig nagy öröm, amikor módunk van közvetlenül is találkozni az érdeklődőkkel, és egy kávé mellett kötetlenül beszélgethetünk fenntarthatóságról, a bolygónk jövőjéről. A Planet Budapesten nem csupán a Generonnal képviseltük a zöld átállást, hanem bemutattuk, hogy működésünkben és gyártási folyamatainkban is a környezetbarát megoldások hívei vagyunk, sőt, megcéloztuk a karbonsemlegességet.

Budapesten szeptember 27. és október elseje között rendezték meg a Planet Budapest fenntarthatósági expo és élményprogramot, amelyről természetesen mi sem hiányozhattunk. A Generon napelemes tetőrendszerrel új távlatokat nyitottunk meg a fenntarthatóság felé, de az expón bemutattuk folyamatosan zöldülő gyártási folyamatainkat és működésünket is. Büszkék vagyunk rá, hogy bólyi telephelyünkön napelempark biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását, Pécsett és Kunszentmiklóson pedig a megvalósítás utolsó fázisába ért a megújuló energiaforrás kiépítése. Napelemparkjaink 1.600 MWh /év termeléssel, éves energiafelhasználásunk ⅔-át biztosítják.

Az üzemeinkben jelentős részben elektromos targoncák segítik a munkát. Földgázt pedig csak a végtermékek csomagolási fázisához használunk, köszönhetően a 2022 decembere óta működő geotermikus fűtési rendszerünknek. Dolgozunk egy olyan belső hővisszanyerős-szellőztető és párátlanító-rendszer kiépítésén, amely elősegíti a hulladékhő újrahasznosítását, így nemcsak a termékek lesznek még jobb minőségűek, de csökkenthető az energiabevitel is.

A papírmentes hétköznapokra is hangsúlyt helyezünk, abban az esetben pedig amikor nem alkalmazható digitális megoldás, olyan nyomdákkal állunk kapcsolatban, amelyek FSC papírt használnak.

A Planet Budapesten Gódi Attila, a Terrán ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2024-től a korábbi energiahordozók 48%-át váltjuk ki megújuló forrásokkal. 2030-ig pedig megcélozzuk a karbonsemlegességet, ezzel hatalmas lépést teszünk a fenntarthatóság irányába nemcsak termékeinkkel, hanem működésünkkel is. Vállalatunk több mint száz éves tapasztalattal rendelkezik, a harmadik generáció viszi a stafétát, szeretnénk, ha tovább tudnánk örökíteni családi vállalkozásunkat és azt is szeretnénk, hogy a bolygónk olyan maradjon, amilyennek megismertük. Így nem is kérdés, hogy megéri-e befektetni a zöld átállásba.