A környezettudatosság és a zöld energia mindig is komoly része volt a missziónknak. Nem csupán a cégcsoport vállalati filozófiájában, hanem a termékeinkben, mindennapi életünkben, valamint az edukáció terén is megjelenik ez az elhivatottság. A minőség és a környezettudatos gondolkodás iránti elkötelezettségünk jegyében hirdettük meg 2020-as és 2021-es építészeti pályázatunkat, gyakorló és leendő szakemberek számára. Az első alkalommal megrendezett Építész Partnertalálkozó lehetőséget teremtett arra, hogy együtt lehessünk az architektúra mestereivel és a tehetséges hallgatókkal.

 A 2020-as, valamint a 2021-es Építész pályázatot cégünk a „GENERON napelemes betoncserép, a jövő energiája már a jelenben” és „Minőségi Terrán tetőrendszer az építészeti jövőképben” mottók égisze alatt indította útjára, de az építész hallgatókra is gondoltunk, számukra „GENERON napelemes betoncserép, a jövő energiája már ma” címmel hirdettünk meg pályázatot.

 „Nagy örömünkre szolgál, hogy idén megújult formában nyílt lehetőségünk a magyar építész tehetségekkel és tapasztalt szakemberekkel találkozni. Hiszünk abban, hogy az értékek megbecsülése és továbbadása a kulcsa egy elismerésre méltó hivatás fejlődésének, a nívó megőrzésének” – mondta Gódi Attila.

 „Az építészek szeretik bemutatni munkáikat, néhányan több pályázaton is elindulnak. Nekik a feladatkörükbe tartozik a megmérettetés, hiszen a tervtanácsi üléseken a legtöbb esetben be kell mutatniuk a munkáikat” – meséli Ferenczy András építészmérnök, építész látogató, projekt támogató. „A velünk együttműködő építészeknek egy biztos pont a Terrán. Kérdéseiket megválaszoljuk, kéréseiket meghallgatjuk, a tervezési fázisban közreműködünk. Számukra a díjátadóval, szakmai programokkal, vendégelőadásokkal és vacsorával egybekötött Partnertalálkozóra történő meghívás elismerést jelent a Terrán részéről.” András szerint a rendezvény nem csak szakmai szempontból volt fontos. „Egy ilyen esemény emberi, érzelmi kötődést is hoz magával, lehetőséget teremt a találkozásra, az eszmecserére, barátságok és szakmai együttműködések születnek egy-egy ilyen alkalmon.”

 A pályázókkal és pályázati témákkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy az építészek aktívabbak voltak, mint a hallgatók, illetve mindkét évben a terv kategória volt a népszerűbb, a pályázati anyagok kétharmada ide érkezett.

Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke és egyben zsűritag arról mesélt, hogy a grémium bizony nem volt könnyű helyzetben, mert nagyon értékes, magas színvonalú munkákat adtak be a pályázók. Ugyanakkor szerencsésnek tartja, hogy cégünk lehetőséget teremtett arra, hogy több kategóriában oszthassanak ki díjakat, így minden értékes pályamű kitüntetésben részesült. „Mindig nagy öröm, amikor a még csak szárnyukat próbálgató növendékek is megjelennek egy-egy pályázaton, hiszen az építészhallgatók mindig a legfrissebb hazai- és nemzetközi trendeket követik. Öröm ezeket az újító, lendületes terveket lapozgatni, és bizony mi, a zsűri is sokat tanulunk belőlük” – teszi hozzá Krizsán András. Az építészhallgatók pályázatokon történő elindulásának fontosságáról az elnök elmondta, nagyon fontos, hogy a jelöltek már tanulmányaik alatt is bekapcsolódhassanak olyan pályázatokba, „ahol megcsillanthatják tehetségüket”, így olyan portfóliót tudnak elkészíteni, amellyel később, a munkavállalás során meg tudják mutatni az építész irodáknak tehetségüket, ambíciójukat. A MÉSZ elnöke külön örömnek nevezte, hogy a Terrán ilyen lehetőséget biztosít a fiataloknak.

 A MÉSZ a hazai építészeti minőséget, értékeket és ezeknek a bemutatását képviseli az építész szakmában, a szervezet 1902-es megalakulása óta. „Éppen ezért kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy a kortárs magyar építészetben megjelenő építészeti értékekre is hangsúlyt helyezzünk, és minél nagyobb figyelmet fordítsunk rá. Ennek az egyik legjobb eszköze maguk a pályázatok. A megvalósult épületek seregszemléje vagy a tervasztalon lévő épületek, illetve a most tanuló, diplomázó fiatalok bemutatkozási lehetősége. Azt gondolom, hogy a Terrán hasonló módon gondolkodik: a minőségre helyezi a hangsúlyt, a korszerű, 21. századi építési technológiákra, és ezen belül is legfőképpen a környezettudatos építészetre, a környezettudatos energiahasznosításra, és mindezt különös módon és szinte egyedülállóként, ötvözni tudja az esztétikai minőséggel is. Hiszen a Terrán Generon napelemes tetőcserepek szinte a világon egyedülálló módon, esztétikusan tudják azokat az energetikai követelményeket teljesíteni, amit más, kevésbé korszerű technológiák bizony nem mindig tudnak ilyen hatékonyan megvalósítani.”

 Éppen a közös metszéspontok okán a Terrán és a Magyar Építőművészek Szövetsége hosszú távú megállapodást kötött egymással, deklarálva azt, hogy az esztétikum és a funkcionalitás nem egymás mellett, hanem egymásért léteznek az építészetben, valamint, hogy a különböző területek együttműködése szüli az igazán nagy eredményeket. „Legfontosabb értékrend a minőség. A Terrán betoncserepei is ezt a magas minőséget képviselik, napelemes tetőrendszereikkel és a többi termékkel együtt. Ha a MÉSZ alkalmat teremthet arra, hogy minél szélesebb körben megjelenjen az építész szakma számára ez a nívó, akkor azzal nagy előrelépést tudunk tenni az építészeti minőség fenntartására és emelésére is” – fogalmazott a MÉSZ elnöke.

 

És akkor lássuk a díjazott pályaműveket:

Az 2020-as Építész Pályázat díjazottjai középület kategóriában:

I. Viczencz Ottó: Bátai kegyhely
II. Végh József és F. Balku Katalin: Kálvin János Református Iskola – Mátészalka
III. Sajtos Gábor: Idősek Otthona – Budaörs

Az 2020-as Építész Pályázat díjazottjai lakóépület kategóriában:

I. Földes László: Családi ház – Budaörs
II. Braun Orsolya: Családi ház – Veresegyház
III. Sónicz Péter: Családi ház – Budapest

Az 2020-as Építész Pályázat díjazottjai terv kategóriában:

I. Kovács-Andor Krisztián és Tamás Anna Mária: Áprily Lajos Általános Iskola – Visegrád
II. Czentner Imre: Családi ház – Ráckeve
III. Tótszabó Tamás: Családi ház – Üllő
Különdíj: Szalonna Hedvig: Családi ház – Budapest
Különdíj: Láris Barnabás: Bölcsőde – Mogyoród

Az 2020-as Építész Hallgatói Pályázat díjazottjai:

I. Németh Dániel: Levendula Feldolgozó Manufaktúra
II. Liebhardt Cintia: Strandfürdő és uszoda – Vác
III. Novák Adrienn és Puskár Dóra: Hétvégi menedékház – Dunakanyar

Az 2021-es Építész Pályázat díjazottjai középület kategóriában:

I. Ámosdi Árpád és Csendes Mónika: Szolnoki Művésztelep
II. Ács Miklós és Kovács Krisztina: Szép Hő Zrt. Igazgatási épület – Székesfehérvár
III. Katkics Tamás: Bölcsőde – Szabadszállás

Az 2021-es Építész Pályázat díjazottjai lakóépület kategóriában:

I. Szekér László: Családi ház – Budakalász
I. Erdélyi Bálint: Családi ház – Badacsonytördemic
II. Varga Rita: Családi ház – Répcelak

Az 2021-es Építész Pályázat díjazottjai terv kategóriában:

I. Kozák Barnabás és Gyergyák Ákos: Családi ház – Pécs
II. Mészáros-Ramiro Giselle: Elisabeth Garden Üdülőpark – Gárdony
II. Mészáros-Ramiro Giselle: Családi ház – Székesfehérvár
III. Jóna László: Családi ház – Csákánydoroszló
III. Szabó Zsófia és Takács Éva: Családi ház – Vassurány

Az 2021-es Építész Hallgatói Pályázat kategóriadíj:
Szendi Dorina: Pannonhalma Váralja, szállás a városköpeny alatt

A Partnertalálkozó fotógalériáját a következő gombra kattintva éri el:

Építész Partnertalálkozó Fotógaléria

 

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek és díjazottnak!