Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

Innen tudhatja, hogy megfelelő állapotban van a háztető

vezerfoto1.jpgMilyen a jó tető? Mi a különbség tető és tető között? Bizony nem mindegy, hogy melyik gyártó termékét választjuk. Főleg azért, mert hosszú évekig, akár generációkon átívelően szeretnénk élvezni a védelmét, másrészt jelentős költségekkel jár.

Esztétikailag megfelelő cserepek

Tény, hogy az esztétikum igen fontos a tetők esetében is, azonban az viszonylag relatív, hogy kinek mi tetszik. Egy szép tető viszont illeszkedik a ház stílusához, és kiemeli annak karakterét.

Számos tetőformát- és szerkezetet ismerünk, amelynek kialakítását sokszor a szükség és a funkció határozza meg, ezért sajnos ritkán születik építészeti szempontból is értékes munka. Habár manapság egyre többen vágynak arra, hogy a házuk a tető által is kitűnjön a környezetéből, a rendelkezésre álló forrás nem mindig engedi meg, hogy építészetileg is kreatív megoldás szülessen. Ha mégis lehetőségünk nyílik arra, hogy szakemberrel terveztessük meg a ház ékességét, érdemes arra odafigyelni, hogy nekünk is biztosan tetsző legyen a végeredmény.

Amennyiben a minőségi alapanyag szakszerű munkával párosul, biztosak lehetünk benne, hogy akár egész életünkben élvezhetjük a tető szépségét. Ugyanakkor mindig tartsuk szem előtt, hogy bármilyen esztétikai probléma esetén érdemes konzultálni a gyártóval, emellett azzal is számoljunk, hogy az elöregedő tetőcserepek esetén a szakemberek a tetőszerkezet cseréjét is javasolják.

Nem látható károsodás a cserepeken

A tető károsodásának egyes jelei szabad szemmel is jól megfigyelhetőek.
A színvesztéstől vagy attól, ha a cserép már kevésbé fényes, moha, zuzmó lepi be, nem feltétlenül kell kétségbeesni. Természetesen zavaró lehet, ha ilyen eset előfordul, de a legtöbbször ezeket csak a tulajdonos veszi észre. Sőt, sokaknak még tetszik is a patinás látvány.

Rosszabb a helyzet, ha egyes panelek teljes egészében repedtek. Ennek oka lehet például a cserepek elmozdulása, de a helytelen tetőtelepítés is. Az ilyen jellegű károsodást időben orvosolni kell, leginkább a sérült elemek cseréjével.

A vízelvezető rendszerekkel szintén sok probléma előfordulhat. A réz vagy alumínium lemezekből készült ereszcsatornák ugyan viszonylag kevés karbantartást, de rendszeres odafigyelést igényelnek. A falevelek és egyéb kisebb hulladékfajták könnyen eltömíthetik, ezért bizonyos időközönként tisztítani kell.

eresz_falevelek.jpg

Egy fáról leeső nagyobb fadarab könnyen károsíthatja a lemezfelületet, ami korróziót eredményezhet. Ilyenkor javasolt minél hamarabb cserélni a kérdéses szakaszt, továbbá korróziógátló bevonattal kezelni a problémás felületet.

A kiegészítő elemekre sokan nem fordítanak kellő figyelmet, pedig azok is nagymértékben hozzájárulnak a tető esztétikus megjelenéséhez. A tartozékokat, legyen szó például kémény- és falszegőről, hófogóról vagy füstgázcső adapterről, érdemes annál a gyártónál beszerezni, akinél a cserepeket is vásároltuk, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy máshol kedvezményesebben juthatunk hozzá a hasonló termékekhez. Hosszú távon ugyanis kifizetődő színében és illeszkedésében ugyanazon gyártó termékeit használni, még akkor is, ha ezeknek a beépítése magasabb költségvonzattal jár tetőépítés vagy felújítás esetén. Ne feledje! A fából készült részeket bizonyos időszakonként kezelni szükséges gomba- és rovarírtó szerekkel.

Problémamentes működés

Ha a nagyobb viharok vagy egy erősebb szél esetén problémát tapasztal, biztos lehet benne, hogy a tető kivitelezése nem volt megfelelő. Ilyenkor minden esetben forduljon szakemberhez. A jó állapotú és minőségi elemekből épült tetőszerkezet minimális és egyszerű karbantartást igényel, ami a vízelvezető csatorna tisztítását, a víz beszivárgásának megakadályozását, vagy néhány laza csavar meghúzását jelenti. Az átvizsgálásra és apró javításokra évente kétszer javasolt időt fordítani. Ne becsülje alá az ilyen karbantartást! A tető funkcionális részeinek ellenőrzésével sok pénzt takaríthat meg, ráadásul a veszélyhelyzeteket is elkerülheti.

mokus.jpg

Télen és nyáron is kellemes a hőmérséklet

Ha a tető megfelelő állapotban van, a meleg és hideg időszakokban is kellemes a hőmérséklet a házban, amelynek köszönhetően a fűtési és a hűtési költségek optimalizálhatóak.

Ha problémát tapasztalunk, érdemes megvizsgálni a szigetelést. A régebbi, gyenge szigetelő tulajdonságokkal rendelkező vagy vékonyabb szigetelési rétegek, amelyek nem felelnek meg a mai szabványoknak, bizony okozhatnak diszkomfort érzetet. Fontos azonban tudni, hogy az eltérések javíthatóak. Vannak olyan módszerek is, amelyeknél nem szükséges hozzányúlni a tetőszerkezethez.

Ha több generációt kiszolgált

Ha régóta nem lett felújítva a tető, ám az még mindig jó állapotban van, és nem igényel nagyobb korrigálást, biztos lehet benne, hogy korábban minőségi alapanyagokat és hozzáértő szakembereket választott a tetőtelepítéshez. Amennyiben megfelelő időközönként továbbra is karbantartja a ház ékességét, az garantáltan még sokáig védelmet fog nyújtani családja és értékei számára.
Ha mégis felújítaná a háztetőt, vagy építkezés előtt áll, és nem tudja, melyik típusú megoldást érdemes választani, olvassa el az Ilyen tetőt válasszon a házára című bejegyzésünket

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr8114633436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása