Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

Beton: út a habarcstól a napelemes betoncserépig

A civilizációnk egyik alapköve a beton. Mindenhol beton vesz körbe minket, ott van a földben, az épületekben, a tetőkön. Városok, hidak, utak vagy éppen alagutak épültek fel a felhasználásával. De mióta az élet része?

terran_irodahaz_ivanka_beton_burkolat_textura.jpgA Terrán pécsi irodaházának Ivanka beton burkolata.

A beton, mint alapanyag, több ezer éves múlttal rendelkezik. Természetes összetevőkből álló mesterséges építőanyag, amely kötőanyagból (cementből), vízből, homokból és egyéb adalékanyagokból készül. Alapvető tulajdonsága, hogy a friss beton rövid ideig szabadon formázható, alakítható, majd fizikai és kémiai folyamatoknak köszönhetően megköt és megszilárdul, ezáltal egy kemény, masszív, időtálló anyagot képez.

Időszámításunk előtt kezdődött a beton történelme. Már az ókori egyiptomiak is használták szalmával keverve a gipsz és mészkőhabarcsot, a téglák összekötéséhez. A híres kínai Nagy Fal sem épülhetett volna meg a beton alapanyagának, a cementnek a felhasználása nélkül. A Nyugatrómai Birodalom, és maga Róma sem lenne ma ugyanaz, ha a több ezer kilométeres úthálózatukat, vízvezetékeiket, fürdőiket vagy a méltán híres épületeiket, mint például a Colosseumot vagy a 2000 éves Pantheon kupoláját nem az úgynevezett római cement segítségével építették volna meg a mesteremberek. A római cementnek az egyik jellemző tulajdonsága az volt, hogy a Vezúv melletti bányából származó cementporba vulkáni hamut is kevertek, ami a mai, gyárilag előállított cementhez hasonlóan tartalmazott alumíniumot és szilíciumot is.

pantheon_roma_beton_kupola_epiteszet.jpgA Pantheon kupolája Rómában.
pinterest.com

Ma a beton az egyik legsokoldalúbb, leggazdaságosabb és legtartósabb elérhető anyag. Az eszközök és a betonmegmunkálás technológiájának fejlődése szabad teret ad a képzeletnek, szinte bármit megvalósíthatunk a formák és a színek terén, a csiszolási, felületképzési technikák a különböző textúrák kialakításának sem szabnak határt.

beton_homlokzat_design_designboom_epiteszet.jpgEgyedi beton homlokzati elemek.
designboom.com

Sok felhasználási módja közül különleges és egyre népszerűbb a beton tetőcserép gyártás. Több mint 100 éve folyamatosan töretlen a népszerűsége. Az első cementcserepet Adolf Kroher 1844-ben készítette Bajorországban fából készült sablonok segítségével. Az ipari gyártásig eltelik még néhány évtized, de a 20. századi Angliában már részben gépesített betoncserép gyártás folyt. Európa több országában, így Magyarországon is - igaz döntően kézműves technikával - készült a két világháború közti évtizedekben a beton tetőcserép. 1920-as években több cserépgyár is megkezdte tevékenységét Magyarországon pl. Tiszaörvény – Mihalcsik féle betoncserép üzem, Mezőkomárom, Fényeslitke, Muraszemenye. Olcsósága és tartóssága elősegítette a betoncserép népszerűségét.

zenit_climacontrol_beton_tetocserep_felulet.jpgEgyenes vonalvezetésű, letisztult betoncserepek.

Ezzel egyidejűleg 1920-ban a felvidéki Negyeden Mészáros Kálmán is belefogott a betoncserép gyártásba. A családi vállalkozást a hetvenes évek közepétől fia, Mészáros Vilmos vitte tovább. 1995-ben a tulajdonos úgy döntött, hogy főállású vállalkozóként irányítja az üzemet. Ebben az évben már félautomata gépsoron készültek a Mészáros-cserepek. 1997-ben belépett a vállalkozásba a család harmadik generációja, ezzel egy időben indult el a gyors technológiai fejlődés is. Mára a gyártási technológia teljesen automatizált és európai színvonalú termékeket gyártanak. A kézműves családi üzem napjainkra már környezetkímélő, automatizált, robottechnológiával működő nagyvállalattá nőtte ki magát.

A beton innovatív felhasználási lehetőségeinek határtalanságát mi sem bizonyítja jobban, mint a Terrán legújabb fejlesztése, a beton tetőcserépre integrált napelem. Az építőiparnak hatalmas a környezetre gyakorolt hatása, otthonunk és értékeink alapvető védelmi feladatán túlmutatva, miért ne tölthetne be a tető aktív, környezetbarát, tiszta és biztonságos energiatermelő funkciót? Felelős tetőfedőanyag-gyártóként ezáltal aktív szerepet is vállal a cég környezetünk megóvásában.

terran_futuron_napelemes_beton_tetocserep.jpgA napelemes beton tetőcserép felülete. 

Következő sorozatunkban szeretnénk olyan vállalkozásokat és alkotókat bemutatni, akik a hagyományos kézműves technikákat vagy a modern gyártástechnológiát alkalmazva világítanak rá a beton legkülönfélébb arcaira, és mindeközben elkötelezettek az esztétika, a kortárs trendek diktálta design, színek és formák iránt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr8814179759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása