Tetőt Építek

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. szakmai blogja

A tető színe

Egy korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk érintőlegesen a tetők esztétikájával, de ott elsősorban a tető formáját vettük górcső alá. A tető színét csak az illeszkedés kapcsán említettük. Ennél azonban sokkal összetettebb feladat a tető színének helyes megválasztása. A helyes alatt ez esetben azt értjük, hogy az illeszkedés mellett teljesülnek olyan szempontok, mint a harmónia és az esztétikus megjelenés.

 

TRENDEK ÉS HAGYOMÁNYOK 

Ha az épített környezetünket szemléljük, nem nehéz megállapítanunk, hogy a cserépfedések hagyományos színei a piros különböző árnyalatai. Ez főleg annak köszönhető, hogy a tetőfedéseket évszázadok óta égetett agyagcserepekből alakították ki. Később bővült a tetőfedő anyagok választéka, és a gyártástechnológia fejlődésével megjelentek a színezett cserepek is. Az egyre szélesebb színválaszték ellenére a hagyományos színű cserepek ma is népszerűek.

danubia-tegla-ref-01.jpg

A cserépfedések színét az épület stílusa, illetve az aktuális trendek is nagyban meghatározzák. Hazánkban hosszú éveken át népszerű volt a mediterrán stílus, amely mára kissé háttérbe szorult. Az ilyen épületek tetőfedései a Földközi-tenger térségében jellemző tetők világát idézik: magas, hullámos profilú cserepekből (illetve kolostorfedéssel) készülnek, a színük piros, barna, illetve ezek árnyalatai. Emellett gyakran találkozhatunk a mediterrán házakon kétszínű ódon és antik hatású cserépfedésekkel is.

coppo-ferrara-ref-01.jpg

A nemzetközi trendeket követve napjainkban hazánkban is hódít a modern, minimalista irányzat, amely a tetőfedések megjelenésében is jelentős változásokat hozott. Ahogy a modern épület egészére, úgy a tetőre is jellemző az egyszerű formavilág. A tetőforma a lehető legkevesebb síkkal kialakított (akár féltető is lehet). Ívelt felületek, kiugrások, kontyolások általában nem törik meg a felületet. Ehhez illeszkedik megjelenésében a sík betoncserép, amely ilyen épületeken általában egyenes vágású. A fedés színe jellemzően kontrasztos a homlokzat színével, általában markáns sötét. Különösen kedvelt az antracit, a fekete, a szürke szín. Ezekhez a színekhez illeszkedik a homlokzaton általában a kőburkolat vagy a nyílászáró színe.

zenit-grosso-ref-01.jpgTermészetesen a választás szabadsága, a sajátos ízlés és a környezet számos olyan épületet és tetőt is eredményez, ahol keverednek a stílusok és az irányzatok, illetve a színek (pl. modern épület klasszikus megjelenésű cserépfedéssel).

 

HARMÓNIA

Az épület külső megjelenésével kapcsolatban rendszeresen elhangzó alapfogalom a harmónia. Ez a formákra és a színekre együttesen vonatkozó igény (követelmény). A tetők esetében azonban megvan az a szabadság, hogy a színüknek nem kell a homlokzat színével együtt szigorú színharmóniát alkotnia. Sőt, kifejezetten kedvezőtlen megjelenés is létrejöhet, ha a tető és a homlokzat színében, árnyalatában közel azonos (képzeljünk csak el egy piros házon egy vörös színű tetőt). A modern stílusú házak jól megfigyelhető jellemzője a világos homlokzat és a sötét tető árnyalatának markáns eltérése.

A színek harmóniája alatt azt értjük, hogy a színkörről egymáshoz közeli színeket párosítunk egymás mellé. Vagyis ha harmóniára törekszünk, akkor kerüljük a egymástól markánsan elütő színeket.

szinkor.jpg

A színharmóniára főleg a cseréphez kapcsolódó kiegészítő elemek, illetve a tetőfedéshez közvetlenül kapcsolódó szerkezetek esetében célszerű törekednünk. Előbbi elv például a szegélyek, átvezető elemek, hófogók stb. színének fedéshez közeli vagy azonos árnyalatú megválasztásával teljesíthető. Utóbbihoz tartozik például az ereszborítások, az ereszcsatornák, a kéményburkolatok stb. helyes színválasztása. A fentiekkel összhangban ne építsünk például egy hagyományos, piros cserépfedéshez fekete színű, téglalap keresztmetszetű ereszcsatornát, mivel ez inkább a modern, grafitos színvilágú fedésekkel harmonizál.


HOGYAN VÁLASSZUNK SZÍNEKET?

Mivel a cserépfedések hosszú évtizedekre meghatározzák az épület megjelenését, ne sajnáljuk az időt a megfelelő színek kiválasztására. Természetesen a szépség szubjektív dolog, mindenkinek más az ízlése, de érdemes néhány alapvető szempontot figyelembe venni a döntés során:

  • Lehetőleg igazodjunk a választott stílus színbeli jellemzőihez. Ez főleg a modern és a mediterrán stílusok esetében jelenthet kötöttséget (képzeljünk csak el egy mediterrán házat fekete cserépfedéssel).
  •  Vegyük figyelembe a meglévő épített környezet színeit. Ahogy korábban írtuk, a színkavalkád semmiképp sem teszi esztétikussá környezetünket. Számos helyen (pl. történelmi városmagokban) helyi előírásokban szabályozzák a cserépfedés formavilágát, színét, ami a szabad választást korlátozza.
  •  Készítessünk az épületről a fedéssel együtt színterveket. Ezzel megelőzhető, hogy a tető megépítése után döbbenjünk rá, nem ilyen színű tetőt akartunk.
  • Bár a lehetőségeket valamelyest behatárolja a forgalomban lévő termékek színválasztéka, ezzel együtt a gyártók kínálata igen széles, amely valóban illeszkedik az adott cserépformához és fedési stílushoz.

 

A Terrán Tetőcserépgyártó Kft. által gyártott és forgalmazott betoncserepek széles színválasztékukkal, megszámlálhatatlan variációs lehetőségükkel megoldást nyújtanak bármilyen megálmodott tetőhöz.
Klasszikus és nosztalgikus hangulatot varázsolhatunk a tetőnkre a Rundo és Danubia fantázianevű cserepekkel. A kettős íves vágású Rundo az évszázadokon keresztül meghatározó hódfarkú cserépfedéseket idézi, a Danubia harmonikus hullámaival jellegzetesen hazainak tekinthető. A klasszikus formákhoz klasszikus színek társulnak, úgy mint a tégla, a bordó, a sötétbarna. A jelenkor igényeinek megfelelve ezeket a hagyományos megjelenésű cserepeket akár modern színvilágban (Carbon és Antracit) is választhatjuk.

rundo-antracit-ref-02.jpgRundo Antracit

Hamisítatlan mediterrán tetőket hozhatunk létre a Coppo cserepekkel. A mediterrán térségben elterjedt kolostorfedéseket idéző magas hullámok mellett a cserepek sajátos színösszeállítása is fokozza a hatást.

A ma népszerű modern épületek dizájnjához tökéletesen illeszkedő megjelenést nyújtanak a Zenit cserepekből készülő tetőfedések. A Zenit termékcsalád széles színválasztéka is a modern igényekhez igazodik. A sötétebb árnyalatok (Carbon, Space, Moon, Grafit, Gránit, Grosso, Onix, stb.) mellett azonban megtalálható a klasszikus színek választéka is (Ódon, Mars).

A Terrán betoncserepek alapanyagukban színezettek. A gyártás során alkalmazott egyedülálló többszöri felületkezelési eljárásoknak köszönhetően a cserepek színtartóak, és nagy kopásállóságúak. Ez is biztosítja, hogy hosszú éveken át eredeti színükben pompáznak a cserépfedések.

 A cikkekben megjelentetett szakmai iránymutatások, leírások, képek, csomópontok nem helyettesítik a tervezési és kivitelezési munkák szakszerű és az érvényes jogszabályoknak megfelelő végzését, különösen a kellő részletességű építészeti kiviteli terveket, az építész tervezői és műszaki ellenőri ellenőrzéseket és számításokat, illetve nem mentesítik a szereplőket a konkrét épületre és épületszerkezetre vonatkozó felelőssége alól. A Terrán Kft. és a Szega Books Kft. semmilyen felelősséget nem vállal a cikkek, vagy azok egy részének felhasználásával elkészülő épületekért, épületszerkezetekért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tetotepitek.blog.hu/api/trackback/id/tr6212592261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tetőt Építek

Minden amit a tetőépítésről tudni érdemes!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása