A napelemes tetőcserép

Érdekel
Generon
Ökotudatos
Elegáns
Költséghatékony
Stílusos
Zenit / Onix

Pest megye

“Szeretjük szép dolgokkal körbevenni magunkat, a családomnak mindig is fontos volt az esztétikum.
A napelemes tetőcserepünkben azt szeretem nagyon, hogy amellett, hogy hasznos, még jól is néz ki. Szeretjük, hogy minden mindennel harmonizál.”

Elekfy család
Zenit / Carbon

Heves megye

A Heves megyei ingatlan tetején a Terrán Generon napelemes tetőcserép Zenit Carbon betoncseréppel lett kombinálva. A 264 m2 tetőfelületből csupán 42 m2-t takar Generon, amely 7 kWp teljesítménnyel termel energiát. Azaz már a tetőfelület egyhatodának felhasználásával kielégíthető az otthon energiaigénye.

Zenit / Onix

Bács-Kiskun megye

“A fiam szerint a környezettudatosság menő, és örülök, hogy ma már sokféleképpen vigyázhatunk a környezetünkre. A napelemes cserép zöld energiát kínál, és nekünk már gondolni kell az unokákra is.”

Oltyán család
Zenit / Space

Pest megye

A képen látható épületre 30 m2-nyi Generon napelemes tetőcserép került. Ezáltal a Pest megyei otthon 5 kWp áram termelésére lett alkalmas, amely egy átlagos négyfős család energiaigényét bőségesen fedezni tudja.

Zenit / Carbon

Zala megye

“Szeretünk hosszú távon gondolkodni az élet minden területén, lehetőleg költséghatékony megoldásokban.
Ezért szívügyünk a napelemes tetőcserép. És nemcsak a villanyszámlát csökkenti majd, hanem az ökológiai lábnyomunkat is.
[költséghatékony megoldásokban gondolkodunk]”

Spolár család
Zenit / Onix

Baranya megye

Nem csak magánépületek, hanem önkormányzati létesítmények is szívesen választják Generon napelemes tetőcserepünket. Hatalmas felületen, 120 m2-en került felhelyezésre ez az innovatív megoldás ezen a Baranya megyei óvodán. Ez azt jelenti, hogy a Generonnal fedett tetőt 20 kWp energia termelésére tették alkalmassá.

Zenit / Carbon

Békés megye

Békés megyei referenciaépületünk Zenit Carbon betoncserepekkel épült. A tető felületén 60 négyzetméternyi Generon napelemes cserép biztosítja az energiatermelést 10 kWp csúcsteljesítménnyel.

elismerések Díjak

Construma nagydíj 2019

A Terrán Generon a piaci bevezetést követően elnyerte a 2019-es Construma nagydíjat. A díj odaítélésekor a szakmai zsűri számára az innováció volt a legfontosabb értékelési szempont.

E.ON Energy Globe díj 2019

2019-ben a Terrán E.ON Energy Globe díjat nyert Generon napelemes tetőcseréppel. A zsűri 150 pályázóból választotta ki a leginnovatívabb és legfenntarthatóbb ötleteket, ebből a mezőnyből tűnt ki a Generon.

Red Dot Termékdizájn Díj 2021

A hatvanöt éves múltra visszatekintő Red Dot Award-ot a világ legtekintélyesebb dizájn- és formatervezési díjaként tartják számon. A Generon napelemes tetőcserép nemzetközi szinten is megcsillantotta kiválóságát, hiszen 2021-ben elnyerte ezt az elsőrangú elismerést.

Európa TOP 10 napelemtechnológia-szolgáltatója 2020

A floridai illetőségű Energy CIO Insights magazin 2020-ban Generon tetőcserepével Európa legjobb 10 napelemtechnológia-szolgáltatója között ismerte el a Terránt.

Hazai termék védjegy

A Generon összetevőinek több mint 50%-a magyar eredetű, és a feldolgozás minden lépése Magyarországon történik – így a napelemes tetőcserép 2020-ban Hazai Termék védjegyet kapott.

CONECO-racioenergia kiállítás nagydíja 2019 (Szlovákia)

A Generon 2019-ben elnyerte a szlovákiai CONECO-racioenergia kiállítás nagydíját.

Miért jó választás a Generon?

Állami támogatások

A Generon telepítésére többek között a 2021-es otthonfelújítási támogatás is igényelhető akár 50% visszatérítéssel.
További információ

25 év garancia

A Generon napelemes tetőcserepet Magyarországon gyártják, így a garanciális ügyintézés könnyen és gyorsan elérhető.

Nagy múltú hazai márka

100 év gyártási tapasztalattal és tudással kiváló minőségű termékeket gyártunk.

Ökotudatosság

A Terrán Generon alapja a betoncserép, amelynek gyártása energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából is élen jár.

Kompatibilitás

Válassza a Terrán Zenit vagy Rundo termékcsalád elemeit, amelyek méretéhez és formájához tökéletesen illeszkedik a Generon napelemes tetőcserép.

Szakmai támogatás

Nem hagyjuk magára a rendszer beépítésekor. Teljeskörű ügyintézést biztosítunk, Önnek csak hátra kell dőlnie, szakértőink mindent elintéznek Ön helyett.

Ajánlatot kérek

adatok Műszaki

Névleges teljesítmény 15 Wp/modul
Energiatermelés 1 kWp/6m m2
Munkaponti feszültség 2.31 V
Munkaponti áramerősség 6,52 A
generon napelemes tetőcserép

Napelem

Mérete 297,5 x 415 mm
Cellák száma 4 db
Frontfelület 3,2 mm vastag szolár üveg
Vezeték 400 mm hosszú, 4 mm2-es solar kábelek, TYCO PV4 csatlakozóvégekkel (MC4 kompatibilis)

Tetőcserép

Méretei 330 x 420 mm
Termék tömege 5,70 kg
Alaphordozó termék nagy végszilárdságú színezett beton elem
Fedési szélesség 300 mm

Gyakran ismételt kérdések

Igen, a Generon beépítésére igénybe vehető akár 3 millió forint állami támogatás a jogszabályi feltételek teljesülése esetén. A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 6. § i) bekezdése szerint a napelemes rendszer telepítése, cseréje támogatható építési tevékenységek között szerepel. Tekintettel arra, hogy a Terrán Generon a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító tetőhéjazatnak minősül, így a 7. § (5a) bekezdésében meghatározott megkötés nem vonatkozik rá.
Ha a Nap az energiaszolgáltatókhoz hasonlóan benyújtaná a számlát azért az energiáért, amit egy átlagos családi ház tetőfelületére sugároz, akkor évi több millió forintot kellene fizetnünk neki. Szerencsére azonban a saját tulajdonában lévő felületre érkező napenergiát mindenki szabadon, ingyen hasznosíthatja. A napenergia saját célra történő hasznosítását semmilyen adó-, vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli.
Az optimális elhelyezés Magyarországon a déli tájolású, 35 fokos hajlásszögű tetőkön lehetséges. Az optimális tájolástól való kisebb eltérés keleti vagy nyugati irányban nem jár vállalhatatlan termeléskieséssel. Szintén nem jár jelentős kieséssel az optimális hajlásszögtől való 5-10 fokos eltérés. Szaktanácsadóink segítenek az optimális fedéskép kitalálásában annak érdekében, hogy a legszebb legyen a tető megjelenése.
A jelenleg érvényben lévő szabályozások szerint a napelemrendszert egy ad-vesz mérőórán keresztül az áramszolgáltató hálózatára kötik. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt többletmennyiséget a rendszer a szolgáltató hálózatára táplálja be, ugyanakkor a kevésbé napsütéses időszakokban a szolgáltatói hálózatról juthat folyamatosan áramhoz. Amennyiben Ön 2023. december 31-ig telepít napelemes rendszert a tetőre, és szerződést köt az áramszolgáltatójával, akkor még a jelenleg hatályos, úgynevezett szaldós elszámolás vonatkozik rá. Ennek lényege, hogy csupán az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell kifizetnie, vagyis egy megfelelő teljesítményű napelemrendszerrel elérhető a nulla forintos villanyszámla. A várhatóan 2024. január 1-je után bevezetésre kerülő bruttó elszámolásban a hálózatból vásárolt és a napelem által megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg.
Tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, derékszögű beesési szögben, alacsony hőmérsékleten működnek a legjobban. Azonban felhős időben is termelnek, sőt akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek ilyenkor is működni. Mivel a napelemek az idő legnagyobb részében részterhelésen működnek, ezért a mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ebben a tartományban is minél hatékonyabban üzemeljenek.
A napelemgyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget használnak fel. Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelessége.

Ez azt jelenti, hogy az élettartamuk lejárta után a paneleket szétcsavarozzák, és az alkotórészeit más napelemekkel foglalkozó cég felhasználja. Az összetevők ugyanis jó minőségű anyagokból készültek, ezért sokkal egyszerűbb és olcsóbb ezeket ismételten felhasználni, mint újat gyártani helyettük.
A napelemek a minőségi alapanyagoknak és alapos munkálatoknak köszönhetően rendkívül ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak a jégesővel, széllel és egyéb mechanikai behatásokkal szemben. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit.
Mivel a napelemek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkremehetnének.
Mindenekelőtt az esztétikumával tűnik ki. A napcellák felhelyezése és megjelenése megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. Nincs felesleges tetőáttörés, amely prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára és növeli annak értékét.
Mivel nincs különálló tartószerkezet, ezért a tetőszerkezetre nehezedő súly is jelentősen kevesebb, mint egy hagyományos napelemrendszer esetében.
További előnye a Terrán Generonnak, hogy bármikor korlátlanul bővíthető, a követelményeknek megfelelő tetőfelület függvényében.
A Terrán Generon egyelőre kizárólag Terrán Zenit és Terrán Rundo tetőfedésbe építhető be.
Abban az esetben, ha a meglévő fedést Terrán Zenit-re vagy Rundo-ra építik át olyan módon, hogy a fedésre vonatkozó feltételek teljesüljenek.
- min. 7,5 cm-es átszellőztetett légrés
- hosszú élettartamú fólia (MediFol Generon Longlife / MediFol Generon Longlife Plus / Medifol TOP 270 / MediFol Silver)
- min. 20° tetőhajlásszög
A Terrán Generon modul befoglaló mérete 330 mm x 420 mm, azonos a Terrán Zenit vagy Rundo cserép méretével.
Egy Terrán Generon modul 15 Wp teljesítményű, 11,1 db/m2 elhelyezés esetén ez 167 W/m2-t tesz ki.
1 kWp teljesítményű mező kb. 6 m2 tetőfelületet igényel
Azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyeknek a tájolása megfelelő. A tetőfelület széleitől (orom, falszegély, tetőgerinc, eresz, vápa) és a tetőfelépítményektől (kémény, tetőablak stb.) legalább két cserépnyi (kb. 60 cm-nyi) távolságot el kell hagyni. Ezeket a tetőfelületeket Terrán Zenit vagy Terrán Rundo cseréppel kell fedni.
Igen, felrakható, a szolár rendszerekre általánosan érvényes kötöttségekkel. Csak azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre.
A Terrán Generonnal fedett tető teljes védelmi funkcióval rendelkezik, egyidejűleg kimagasló esztétikai előnyt biztosít, ezért a hagyományos nagypaneles rendszerekkel nehezen összehasonlítható az értéke, de tény, hogy az ára magasabb.
Magyarországon egy - családi házban élő - négyfős háztartás átlagos havi villamosenergia fogyasztása a nappali mérőn 230 kWh, ami a jelenlegi árak mellett 8.600 forintos villanyszámlát jelent. Ennek a háztartásnak az éves villamosenergia igényét egy 2,5 kWp teljesítményű - optimális tájolású - Terrán Generon napelemes rendszer képes biztosítani.
A Terrán Generon napelemek - a legtöbb nagypaneles rendszerrel ellentétben - itthon készülnek és kerülnek összeszerelésre. Ezért bármilyen kérdés, esetleges probléma esetén könnyen és gyorsan elérhető a megoldás. 25 év garanciát vállalunk a Generon napelemes tetőcserepeink teljesítményére.
A Generonra nem jellemző a meghibásodás, de ha egy elemnél mégis eltérés érzékelhető, akkor az könnyen cserélhető. További pozitívum, hogy 1 elem meghibásodása nem okozza a teljes kör kiesését. Fontos tudni, hogy egy elem nem megfelelő működése 15 Wp teljesítménykiesést eredményez, ami elenyésző az összteljesítményhez képest, a fogyasztó számára így ez nem jár észlelhető változással.
A terran-generon.hu oldalon az Ajánlatkérés menüpontra kattintva.
Utólagos felhelyezésre is van lehetőség, de csak abban az esetben, ha az Ön otthona Terrán Rundo vagy Terrán Zenit cserepekkel van fedve, hiszen a Generon kizárólag ezekkel kompatibilis. Ha a tetőfedés korábban más termékekkel történt, akkor ezeket Rundo vagy Zenit cserépre kell cserélni annak érdekében, hogy a Generon felhelyezhető legyen.
Az az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján a 2022. június 30-a után használatbavételre kerülő épületek energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrásból kell fedezni. Ez történhet akár napelem vagy Generon napelemes tetőcserép felhasználásával is.
Magyarországon az egy főre eső háztartási célú villamosenergia felhasználás kb. 1.100 kWh/ év. Ezt az energiamennyiséget egy 1 kWp teljesítményű Terrán Generon rendszer képes előállítani 6 négyzetméter tetőfelületen. Egy családi házban élő négyfős család éves villamosenergia igényét egy 2,5 kWp teljesítményű - optimális tájolású - Terrán Generon napelemes rendszer képes biztosítani.
A szakszerűen megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy – minimum 5 cm vastagságú - átszellőztetett légrés, ahol a felmelegedő levegő a kürtőhatás elve alapján távozik, és a helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő érkezik. A Generon esetében a légréteg minimális vastagsága 7,5 cm, így cserépfedésnél megszokott cirkuláció még intenzívebb hűtőhatást biztosít, ezáltal a Generon modulok érdemben nem melegednek fel jobban, mint az onroof napelemek. Ennek köszönhetően a Generonnal megtermelhető energia éves viszonylatban megegyezik az azonos teljesítményű onroof rendszerekkel.
Az általunk használt ún. MC 4 csatlakozókat a szoláripar évtizedek óta gyártja és használja. Az elmúlt évtizedekben több tízmilliárd darab készült világszerte. Az általunk beépített csatlakozók megbízhatósága kiváló, így a meghibásodás kockázata alacsony.

Napelemes tetőcserép elsőként Önnek

Hagyományos megoldás helyett válassza a Generont!

Ajánlatot kérek bővebb tájékoztatást kérek
Generon